OUG 79/2017 – Modificari calcul salarii 2018

Cu toate ca intreaga societate, prin diverse voci (organizationale, institutionale, sociale, samd) si-a manifestat opozitia fata de proiectul de modificari masive ale Codului Fiscal, si fata de de graba cu care se vrea implementarea acestora, Guvernul a emis Ordonanta de Urgenta 79 care s-a si publicat Vineri seara in Monitorul Oficial. Cu aplicare de la 1 Ianuarie.

Deci, hai sa vedem cum ne afecteaza aceasta Ordonanta pe partea de Resurse Umane:

1. Taxele pe munca vor fi doar 3, doua la salariat si una la angajator, plus impozitul pe venit:

– contribuția de asigurări sociale (CAS), cota de 25% datorata de salariat, retinuta si platita de angajator. Daca se munceste in conditii deosebite, si respectiv speciale sau alte condiții de muncă definite potrivit legii, se platește o cotă suplimentară de CAS de 4%, respectiv 8%, de catre angajator;

– contribuția de asigurări sociale de sănătate (CASS), cota unica de 10% datorata de salariat, retinuta si platita de angajator;

– contribuţia asiguratorie pentru muncă de 2.25%, suportată de angajator.

Per total, taxele pe munca scad, de la 39,25% la 37,25%, ceea ce este un pic mai bine.

Dar atentie: CAS și CASS datorate nu pot fi mai mici decât nivelul contribuţiilor sociale aferente salariului minim brut pe ţară în vigoare în luna pentru care se datorează acestea, corespunzător numărului zilelor lucrătoare din lună în care contractul a fost activ. Deci aberatia pusa in aplicare din August 2017 se continua si anul viitor, cu aceleasi exceptii: salariatii pensionari si salariatii care au mai multe contracte de munca care cumulate ajung la valoarea salariului minim, elevii si studentii pana in 26 ani, ucenicii pana in 18 ani, persoane cu dizabilitati. Dupa cum v-am informat si in August, cei care se incadreaza in aceste categorii trebuie sa aduca actele justificative aferente pentru a putea beneficia de calcularea normala a CAS si CASS.

Impozitul pe venit (nu numai pe salariu) scade la 10%, ceea ce este bine pentru toata lumea.

Se majoreaza venitul lunar brut în funcție de care se acordă deducerea personală la 1950 lei, limita până la care deducerile se acordă în sumă fixă în funcție de numărul persoanelor aflate în întreținere, si se majoreaza si cotele de deducere personala.

Limita maximă până la care deducerile se acordă în mod degresiv creste si ea la 3600 lei.

Pentru salariații care realizează venituri brute lunare din salarii de peste 3.600 lei nu se acordă deduceri personale. Dar asta este mai mult o masura care sa coroboreze calculele cu noile valori ale salariilor brute, nu va aduce vreun avantaj semnificativ pentru salariat.

Si acum, cateva exemple concrete de calcule salariale ca sa stiti la ce sa va asteptati incepand cu Ianuarie 2018, presupunand ca salariul minim brut va creste la valoarea vehiculata de 1900 RON (inca nu s-au hotarat guvernantii nostri, urmeaza sa apara o hotarare de guvern in acest sens):

1. program normal de 8 ore, fara persoane in intretinere:

  • acum platiti un total de 1779 RON per salariat, din care 1065 RON salariu net, 714 RON taxe (385 RON taxe salariat si 329 taxe angajator)
  • la anul veti plati un total de 1943 RON per salariat , din care 1162 RON salariu net, 781 RON taxe (738 RON taxe salariat si 43 RON taxe angajator)

Adica, mai pe scurt, datorita noului nivel de salariu minim pe economie si a noului sistem de calcul de taxe veti fi obligati sa dati 97 RON in plus salariatului si 67 RON in plus la taxe.

2. Program partial de 4 ore:

  • acum platiti un total de 1042 RON per salariat, din care 556 RON salariu net, 486 RON taxe (169 RON taxe salariat si 317 taxe angajator)
  • la anul veti plati 971 RON per salariat , din care 285 RON salariu net, 686 RON taxe ( 665 RON taxe salariat si 21 RON taxe angajator)

Adica, mai pe scurt, la part-time calculatia se schimba dramatic in sensul ca angajatorul va avea o scadere totala de cost de 71 RON dar salariatul va avea o scadere de 271 RON la salariul net.

3. Program partial de 2 ore:

  • acum platiti un total de 674 RON per salariat, din care 302 RON salariu net, 372 RON taxe (61 RON taxe salariat si 311 taxe angajator)
  • la anul veti plati 486 RON per salariat , din care -190 RON salariu net, 676 RON taxe ( 665 RON taxe salariat si 11 RON taxe angajator)

Da, ati citit bine, (ipotetic vorbind) salariatul trebuie sa aduca bani de acasa daca vrea sa munceasca 2 ore/475 RON brut la Dvs! Speram ca aceasta ultima aberatie, neluata in calcul atunci cand au dat Ordonanta, sa fie cumva corectata cand OUG va trece prin Parlament.

In concluzie, ce trebuie sa facem:

  • cei care au salariati cu salarii brute mai mari de viitorul salariu minim de 1900 RON si nu-i deranjeaza sa le scada net-ul, dar si taxele (sunteti angajati in propria firma): raman asa cum sunt acum, nu facem nimic;
  • cei care au salariati cu salarii brute mai mari de viitorul salariu minim de 1900 RON si au negociat sa ramana cu acelasi net: va trebui sa facem in Decembrie acte aditionale de marire a salariului brut in mod corespunzator. Daca vreti sa vedeti mai exact care sunt sumele, pentru fiecare caz in parte, puteti intra pe web la unul dintre multele calculatoare de salarii (spre exemplu http://www.calculator-salarii.ro/475-brut-calcul-salariu-complet/anul-2018/) sa faceti niste simulari. Atentie! Nu functioneaza calculatia 2018 la part-time pentru ca nu este stabilit momentan salariul minim pe economie;
  • cei care salariati cu program de 8 ore si salarii brute mai mici de viitorul salariu minim de 1900 RON: va trebui sa facem in Decembrie Decizii colective de marire a salariului minim brut pe economie;
  • cei care au salariati cu program partial de 1 ora si de 2 ore la salariu minim: daca guvernantii nostri nu corecteaza in vreun fel aberatia cu taxele mai mari decat salariul atunci vom fi nevoiti sa facem in Decembrie acte aditionale de marire de program de munca/salariu brut pana la un nivel pe care il veti considera acceptabil, sau incetari de contracte cu 1 Ianuarie.

Cu alte cuvinte, vom avea foarte multe acte modificatoare de facut si de inregistrat in REGES pe parcursul lunii Decembrie, o luna care si asa este foarte scurta datorita sarbatorilor de iarna! Va rugam de pe acum sa va programati activitatile de asa natura incat sa puteti acorda timp si acestor aspecte legate de Resurse Umane.

Ca de obicei, va vom tine la curent cu urmatoarele modificari legislative pe masura ce acestea vor fi publicate in Monitorul Oficial.

IMPOZITUL PE VENITUL MICROINTREPRINDERILOR – modificat prin OUG 79/2017 TVA - ISTORIA PLAFONUL DE SCUTIRE PENTRU INTREPRINDERILE MICI
Join Discussion

1 Comment

  • Gabi December 27, 2017 at 3:36 pm

    Va contrazic. De ex. in asistenta sociala , in centrele rezidentiale unele categorii de personal sunt afectate deoarece cresterea de 25 % se plafoneaza la salariul maxim din grila de salarizare lg 153/ 2017, adica cresterea este de 4 % dupa care se aplica contributii catra bugetul de stat 45 %, astfel salariile sunt diminuate la net cu 15 %.

Your Comment

Lasa un mesaj

Your email address will not be published. Required fields are marked *