Fiecare antreprenor informat isi pune intrebarea de mai sus, odata cu aparitia OG 16/2022.
Raspunsul consultantului fiscal este: depinde!
Sa vedem mai intai care sunt modificarile, incepand cu 01.01.2023, si apoi o sa incercam sa argumentam raspunsul consultantului fiscal.
Incepand cu 01.01.2023 statutul de microintreprindere nu mai este obligatoriu, ci a devenit optional. La infintarea unei societati se exercita la ONRC optiunea.
Ca o societate sa ramana/devina microintreprindere trebuie sa indeplineasca niste conditii.
Daca una dintre conditii nu mai este indeplinita microintreprinderea devine platitoare de impozit/profit si nu mai poate reveni niciodata la statutul de microintreprindere, chiar daca ulterior indeplineste conditiile.
Care sunt conditiile ca o societate sa ramana/devina microintreprindere ( din pacate aceste conditii trebuie indeplinite incepand cu 2022!!! ):
1). sa realizeze venituri intr-un an mai mici de 500000 euro, la cursul BNR de la data inchiderii anului pentru care s-au realizat veniturile.
Daca, de exemplu, in 2022 veniturile societatii depasesc plafonul de 500000 euro – societatea devine platitoare de impozit/profit incepand cu 01.01.2023 si nu mai poate reveni niciodata la statutul de microintreprindere.
Incepand cu 01.01.2023 daca in cursul anului veniturile cumulate de la inceputul anului depasesc 500000 euro, societatea devine platitoare de impozit pe profit incepand cu trimestrul in care s-a depasit.
De exemplu, in luna iunie 2023 veniturile societatii au depasit plafonul de 500000 euro. Societatea devine platitoare de impozit/profit incepand cu 01.04.2023, fara posibilitatea de a mai opta sa fie microintreprindere.
2). capitalul social al societatii nu este detinut de stat sau unitati administrativ-teritoriale.
Adica statul sau unitati administrativ-teritoriale nu sunt asociate in societate.
3). societatea nu se afla in dizolvare urmata de lichidare la 31.12.
4). societatea trebuie sa aiba la 31.12 venituri din consultanta sub 20% din totalul veniturilor din anul respectiv
Nu conteaza codul CAEN principal, ci se face o analiza a contractelor care au dus la veniturile inregistrate de societate. Analiza trebuie facuta si asupra contractelor din 2022, din pacate.
Daca contractele din 2022 au fost de consultanta, intr-un cuantum mai mare de 20% din totalul celorlalte contracte, societatea trece la impozit/profit in 2023!
Incepand cu 01.01.2023 daca in cursul anului veniturile din consultanta, cumulate de la inceputul anului, depasesc 20% din total venituri, societatea devine platitoare de impozit pe profit incepand cu trimestrul in care s-a depasit.
De exemplu, in luna iunie 2023 veniturile din consultanta ale societatii au depasit plafonul de 20% din total venituri. Societatea devine platitoare de impozit/profit incepand cu 01.04.2023, fara posibilitatea de a mai opta sa fie microintreprindere.
5). au asociati/actionari care detin peste 25% din partile sociale/actiuni la cel mult 3 microintreprinderi
In situatia in care un asociat/actionar detine peste 25% la mai mult de trei societati, prin hotararea asociatilor/actionarilor, se decide care societati raman microintreprinderi ( maxim 3 ) si restul trec de la 01.01.2023 la profit.
Daca in cursul anului nu se mai indeplineste conditia ca un asociat sa detina peste 25%, la maxim 3 microintreprinderi, din nou este necesara hotararea asociatilor/actionarilor care sa decida care societati raman microintreprinderi ( maxim 3 ). In situatia in care se decide ca societatea sa devina platitoare de impozit pe profit, trecerea se face cu 01. a trimestrului respectiv.
Daca se infinteaza o societate noua incepand cu 01.01.2023 poate opta, de la infintare sa devina microintreprindere daca unul din asociati nu detine mai mult de 25% la inca trei microintreprinderi!
6). societatea are cel putin un salariat cu 8ore/zi sau exista un contract de administrare sau de mandat cu o indemnizatie cel putin egala cu salariul minim pe economie.
Conditia sa existe macar 8 ore/zi poate fi facuta din mai multi salariati. De exemplu, societatea are 2 salariati cu cate 4 ore/zi. Cumulat sunt 8 ore/zi, deci conditia este indeplinita.
Contractele de adiministrare sau mandat nu se cumuleaza. Trebuie sa existe cel putin un contract de adiministrare sau mandat cu o indemnizatie cel putin egala cu salariul minim pe economie.
Daca societatea are un singur salariat cu 8 ore/zi, iar contractul acestuia se suspenda ( concediu fara plata; crestere copil, etc ) intr-o perioada mai mica de 30 de zile trebuie sa angajeze alta persoana cu 8 ore/zi, daca vrea sa ramana societatea microintreprindere. Suspendarea de pana la 30 de zile se accepta o singura data intr-un an fiscal!
Daca in cursul anului societatea nu mai are niciun salariat, trebuie sa angajeze in maxim 30 de zile un alt salariat cu 8 ore/zi, in caz contrar devine platitoare de impozit pe profit de la 01 a trimestrului in care nu mai are salariati.
E mai bine sa fiu salariat sau sa imi fac contract de administrare ca Administrator?
Desi taxele platite ca salariat sau pe contract de administrare/mandat sunt aceleasi, ca Administrator sau Director renumerat este mai bine, deoarece nu sunt aceleasi multe alte obligatii ca la salariat.
Daca insa vreau sa obtin un credit de la banca mai mult ca sigur ca voi intampina probleme daca nu sunt salariat.
Care este cota de impozitare?
Incepand cu 01.01.2023 exista o singura cota de impozitare: 1%*total venituri ( dispare cota de 3% ).
Si acum sa argumentam raspunsul consultantului fiscal: depinde!
Fiecare societate trebuie sa isi analizeze activitatea si mai ales sa estimeze corect cum va fi activitatea viitoare.
Daca, de exemplu, societatea este prestatoare de servicii, in principiu, este mai convenabil sa fie microintreprindere.
Daca, de exemplu, societatea face comert, in functie de adaosul practicat, poate fi mai convenabil sa treaca la impozit pe profit.
Depinde foarte mult de volumul activitatii societatii.
Daca societatea are o cifra de afaceri mica este posibil ca impozitul pe profit rezultat sa fie mai mic decat impozitul pe venit microintreprindere + taxe salariale.
Si sunt multe altele de analizat.
Cu alte cuvinte, nu se poate oferi decat acest raspuns: depinde, pana cand nu se face o analiza aplicata a activitatii societatii din trecut, actual si viitor.
Your Comment
Lasa un mesaj