Modificari la Codul Muncii pentru eliminarea muncii nedeclarate

Modificari la Codul Muncii pentru eliminarea muncii nedeclarate

Guvernul Romaniei a emis Vineri 04 August o Ordonanta de Urgenta pentru modificarea Codului Muncii, cu impact extrem de serios atat in modul in care ne desfasuram activitatile legate de Resurse Umane cat si in cuantumul amenzilor in caz de nerespectare a dispozitiilor legale.

Aceasta OUG vizeaza ceea ce se numeste, de acum, “munca nedeclarata”, si anume:

– primirea la munca a unei persoane fara incheierea contractului individual de munca in forma scrisa, in ziua anterioara inceperii activitatii.
– primirea la munca a unei persoane fara transmiterea raportului de munca in registrul general de evidenta a salariatilor cel tarziu in ziua anterioara inceperii activitatii.
– primirea la munca a unui salariat in perioada in care acesta are contractul individual de munca suspendat.
– primirea la munca a unui salariat in afara programului de lucru stabilit in cadrul contractelor individuale de munca cu timp partial.

Primele doua erau si pana acum mentionate in legislatia muncii.

Pentru combaterea ultimelor doua forme de munca nedeclarata angajatorii vor avea indatoriri noi:

-sa pastram copii dupa contractele de munca la locul unde se desfasoara efectiv munca. Acestea vor fi verificate de controlul ITM si comparate in timp real cu ceea ce s-a inscris, si cand s-a inscris, in REGES.

-sa ținem la locul de muncă evidenta orelor de muncă prestate zilnic de fiecare salariat, cu evidențierea orei de începere și a celei de sfârșit a programului de lucru. Cu alte cuvinte, condica de prezenta zilnica va trebui sa aiba de acum si rubricile cu orele de incepere si de terminare a muncii. Aceasta va fi verificata in timpul controlului ITM si se va compara, in cazul persoanelor cu timp partial, daca se respecta orarul inscris in contractul de munca.

Pentru a anula orice posibilitate de corectii sau modificari aduse contractului de munca pe parcursul controlului, s-a eliminat termenul de 20 zile lucratoare de pana acum. De acum incolo orice modificare adusa contractului individual de muncă impune încheierea unui act adițional la contract, anterior producerii modificării.

Amenzile aplicabile sunt uriase. Astfel:

– primirea la muncă a unei persoane fără încheierea unui contract individual de muncă: 20000 RON/persoana. S-a eliminat insa incadrarea la infractiuni cazul primirii la munca a mai mult de 5 persoane fara contract de munca.

– neinscrierea contractului de munca in REGES la timp: 20000 RON/persoana

– primirea la munca a celor cu contractul suspendat: 20000 RON/persoana

– primirea la munca in afara programului stabilit, pentru cei cu munca partiala: 10000 RON/persoana

-daca nu avem la locul de munca copii dupa contractele de munca: 10000 RON

Scopul guvernantilor este, desigur, sa scoata munca la negru, si mai ales la gri, la suprafata.

Dar si sa incaseze banii din amenzi rapid, sa nu mai piarda vremea cu tribunal, contestatii, etc ca pana acum, pentru ca procedura noua spune urmatoarele:

-Contravenientul poate achita în termen de cel mult 48 de ore de la data încheierii procesului-verbal jumătate din amenda prevăzută pentru munca nedeclarata.

-inspectorul de muncă dispune, ca sancțiune complementară, sistarea activității locului de muncă organizat, supus controlului.

-Angajatorul poate relua activitatea numai după achitarea amenzii contravenționale aplicate și după ce demonstrează că a remediat deficiențele care au condus la sistarea activității: prin încheierea contractului individual de muncă, transmiterea raportului de muncă în registrul general de evidență a salariaților sau, după caz, încetarea suspendării contractului individual de muncă și constituirea și plata contribuțiilor sociale și a impozitului pe venit aferente veniturilor salariale care se cuvin lucrătorului pe perioada în care a prestat activitate nedeclarată.

Deci, atentie: in caz de abatere se da amenda+se suspenda activitatea+se face recalcularea si plata taxelor salariale din spate (asta inseamna si posibile amenzi+dobanzi si penalitati la Fisc, in functie de perioada de timp cu munca nedeclarata).

Your Comment

Lasa un mesaj

Your email address will not be published. Required fields are marked *