BUNURI SAU SERVICII ACHIZITIONATE PE FIRMA IN INTERESUL PERSONAL AL ASOCIATILOR/ACTIONARILOR/ADMINISTRATORILOR

Atunci cand o societate achizitioneaza bunuri sau servicii pe firma dar de fapt acestea sunt utilizate de asociatii/actionarii si administratorii firmei in scop personal trebuie sa avem in vedere urmatoarele:
– cheltuiala este nedeductibila (art 25, alin 4, lit D din Codul fiscal) ;
– TVA nu poate fi dedusa  (art 297, alin 4 din Codul fiscal) ;
– suma aferenta este considerata venit din alte surse pentru care exista obligatia sa se retina la sursa impozit de 10% (art 114, alin 2, lit H din Codul fiscal).
Important: daca asociatul este si salariat, contravaloarea bunurilor/serviciilor poate sa fie reconsiderata ca avantaj in natura, adica se va datora impozit pe venit si contributii sociale.

Una dintre cele mai importante activitati in contabilitate si fiscalitate este de a identifica daca achizitiile pe firma sunt in scopul desfasurarii activitatii sau sunt in interesul personal al asociatilor/actionarilor/administratorilor.
Si aici intervine asa zisa contabilitate creativa :)), cu care de regula inspectorii Anaf nu prea sunt de acord.

Sunt insa situatii in practica cand, oricat de creativ ai fi ca si contabil, nu poti sa gasesti o explicatie plauzibila a achizitiei astfel incat sa poata fi considerata in scopul desfasurarii activitatii.

Iata cateva exemple de ASA NU, culese de la colegi contabili, cu ce mai achizitioneaza oamenii pe firma:

“Am avut o expertiza, a trebuit sa verific fiecare bonulet decontat prin casa. Mare surpriza si multe rasete impreuna cu expertul consultant cand am gasit pe 2 bonuri, la cateva luni distanta, prezervative si irigator vaginal.”

“Am gasit ca si achizitie pe o factura epilator! Probabil trebuiau “epilati” franjurii la facturi! :)) “

“Cel mai amuzant a fost când am găsit prezervative între alte multe poziții de pe o factura Metro. Mi-a fost jenă să-i spun clientului direct sa nu mai cumpere asa ceva pe firma și i-am zis: Aveți și dvs grija ce cumparati pe firma. La care el: Dar ce, dvs citiți fiecare poziție de pe factura?! Asa ca i-am zis: Ca citesc eu nu ar fi nimic, dar sa vedeți când o citi Anaf!. S-a făcut rosu ca racul bietul om și de atunci a fost atent. “

“Eu am o firmă de shipping , numai marinari, bărbați angajați, iar pe facturile de mâncare pt navă găsesc mereu și tampoane, ob-uri . Pesemne că încă n-au intrat marinarii la menopauză!”

“Am avut si eu o factura mai aparte, cu un bonsai. Numai 8000 lei! Mi l-au refuzat la rambursare TVA. Nici acum n-am inteles de ce. Era receptionat corect , inventariat anual si udat la timp. Astia de la finante insa…… niste inapoiati! Au zis ca bonsaiul meu nu-si merita banii. Ca nu aduce venituri si alte prostii fiscale. Oameni fara suflet :))) N-au remarcat inspectorii de la anaf cat feng-shui pozitiv aducea bonsaiul ala in firma!”

“Grâu la pungă (pentru hrănirea vrăbiuțelor din grădina din fața biroului)”.

“Factura cu chiloti. Patronul a zis ca e uniforma pentru personal. Reactia mea a fost: las-o naibii, aia au venit in fundul gol la munca ??”

“Am avut la un ONG un caz, inel de logodna cu piatra semiprețioasa. Explicația a fost: am primit niște bani de la primărie și mi s-a spus ca trebuie sa îi cheltui pana la sfârșitul anului, nu contează ce cumpăr.” 

“Factura cu costum de Alba ca Zapada si Spiderman, si a fost si achizitie intracomunitara”

“Test de salivă prelucrat în SUA pentru a vedea din ce parte a lumii au venit strămoșii patronului”.

“Nu a apucat sa ceara factura dar un client dorea sa își treacă pe firma cheltuielile cu înmormântarea bunicii lui.
Altul îmi adusese bon de 50 bani pentru covrigi brașoveni.”

“Unul dintre clientii mei își achita abonamentul la site porno cu cardul firmei”.

“ Si-a luat administratorul un sicriu! L-am intrebat: Domnul X, ati luat un sicriu pe firma?
Da….a murit soacra-mea!
Dumnezeu sa o ierte, ce sa-i mai zic!”

“Am mai avut in urma cu 2 ani un moment de revelatie maxima: venise un director general al unei societati de productie sa ma intrebe ca, daca ia factura pe societate pentru o cantitate mai mare de pampersi, lapte praf si pompa pentru san, o pot baga in contabilitate?
I-am raspuns ca daca imi semneaza gestionarul pentru receptie si am necesar facut de maistrul din sectie pentru darea lor in folosinta le inregistrez! 
S-a uitat stupefiat la mine si n-am mai rezistat…. am bufnit intr-un ras maxim si a inteles!”

ESALONARE DEBITE + ACCESORII, 12 LUNI FARA GARANTII SPRIJIN FINANCIAR DIN FONDURI NERAMBURABILE, AFERENTE PROGRAMULUI OPERATIONAL COMPETITIVITATE 2014 – 2020
Your Comment

Lasa un mesaj

Your email address will not be published. Required fields are marked *