IMPOZITUL PE VENITUL MICROINTREPRINDERILOR – modificat prin OUG 79/2017

Incepand cu 01.01.2018 majoritatea persoanelor juridice ( aproximativ 80% din persoanele juridice care desfasoara activitate in Romania ) vor trece obligatoriu la regimul de impozitare al microintreprinderilor, deoarece:

  • plafonul veniturilor sub care persoanele juridice sunt obligate sa aplice acest sistem de impozitare a crescut la 1.000.000 euro * curs BNR de la 31.12.2017;
  • a fost eliminata conditia de capital social, astfel ca indiferent de valoarea capitalului social pe care il are persoana juridica la 31.12.2017, daca veniturile sale in cursul anului 2017 sunt sub 1.000.000 euro va deveni microintreprindere;
  • nu se mai tine cont de ponderea veniturilor din consultanta in total venituri realizate, astfel ca si persoanele juridice care au activitate de consultanta vor deveni microintreprinderi;
  • vor intra in categoria microintreprinderilor persoanele juridice care desfasoara activitati in domeniul bancar, asigurari, reasigurari, piata de capital, jocuri de noroc, explorare, dezvoltare, exploatare zacaminte petroliere si gaze naturale ( toate aceste persoane juridice nu puteau fi microintreprindere pana la 01.01.2018 )

Nu intră sub incidenta impozitului pe venitul microintreprinderilor următoarele persoane juridice romane:

  • Fondul de garantare a depozitelor in sistemul bancar, constituit potrivit legii;

  • Fondul de compensare a investitorilor, infiintat potrivit legii;

  • Fondul de garantare a pensiilor private, infiintat potrivit legii;

  • Fondul de garantare a asiguratilor, constituit potrivit legii;

  • entitatea transparentă fiscal cu personalitate juridică.

Persoanele juridice care au fost pana la 31.12.2017 platitoare de impozit pe profit si au avut pierdere isi pot recupera pierderea respectiva timp de 7 ani, conform legii, dar numai daca redevin platitoare de impozit pe profit. Nu isi pot recupera pierderea cat sunt in categoria microintreprinderilor.

Toate persoanele juridice care aplica sistemul de impozitare microintreprindere declara si platesc impozit pe venitul microintreprinderilor trimestrial, pana in 25 a lunii urmatoare trimestrului incheiat.

Cota de impozitare ramane la fel ca in 2017:

  • 1%*Venituri, pentru persoanele juridice care au minim un salariat cu norma intreaga de 8h/zi sau mai multi salariati, dar ale caror norme cumulate fac 8h/zi;

Conditia se considera indeplinita daca in ultima zi a trimestrului are un salariat cu norma intreaga de 8h/zi sau mai multi salariati, dar ale caror norme cumulate fac 8h/zi.

  • 3%*Venituri, pentru persoanele juridice fara salariati.

Baza de impozitare nu se modifica fata de 2017 si in general este constituita din majoritatea veniturilor persoanei juridice, cu cateva exceptii nesemnificative.

Daca in cursul anului persoana juridica depaseste plafonul de 1.000.000 euro*curs BNR la 31.12.2017 este obligata sa treaca la impozit/profit incepand cu prima zi a trimestrului in care a depasit plafonul. Impozitul pe profit se calculeaza de la trimestrul in care a intervenit depasirea de plafon. Persoana juridica ramane in urmatorul an platitoare de impozit pe profit.

Daca in urmatorul an cumuleaza venituri sub 1.000.000 euro, trece din nou obligatoriu la regimul de impozitare microintreprindere cu 01 ianuarie a anului ce urmeaza.

Toate persoanele juridice sunt la infintare obligatoriu microintreprinderi si raman in acest sistem pana cand veniturile cumulate intr-un an depasesc 1.000.000 euro.

Noile persoane juridice ce intra în sfera acestui impozit vor depune pana pe data de 15 ianuarie 2018, declaratia de mentiuni – noul formular 700.

Persoane Fizice Autorizate, profesii liberale si drepturi de autor in 2018 OUG 79/2017 – Modificari calcul salarii 2018
Your Comment

Lasa un mesaj

Your email address will not be published. Required fields are marked *