ACTIVITATE DEPENDENTA VERSUS ACTIVITATE INDEPENDENTA

ACTIVITATE DEPENDENTA VERSUS ACTIVITATE INDEPENDENTA

Deoarece taxarea muncii salarizate in Romania este foarte mare agentii economici cauta diverse solutii legale pentru a plati serviciile prestate de persoane fizice in alt mod decat ca salariu.

In practica, cele mai utilizate metode sunt:
– persoana fizica isi infinteaza PFA si isi primeste contravaloarea serviciului prestat emitand factura;
– persoana fizica isi infinteaza SRL si isi primeste contravaloarea serviciului prestat emitand factura.

Metodele de mai sus sunt legale si fara risc atata timp cat nu pot fi reconsiderate de organul fiscal ca activitati dependente.

Ce trebuie sa urmareasca agentul economic pentru ca activitatea prestata de o persoana fizica sa nu fie considerata dependenta, chiar daca serviciul este prestat de persoana fizica ca persoana fizica autorizata sau prin intermediul unei societati?

Cadrul legal este stipulat in L227/2015, capitolul III, art. 7:
Prin activitate dependenta se intelege orice activitate desfasurata de o persoana fizica intr-o relatie de angajare generatoare de venituri, cum ar fi:
– activitate desfăşurată în baza unui contract individual de muncă sau a unui statut special prevăzut de lege;
– activitatea care poate fi asimilata unui drept de autor;
– activitatea care poate fi asimilata unui venit din alte surse, dar care este un venit punctual si nu recurent.
Conform aceluiasi articol, prin activitate independenta se intelege orice activitate desfăşurată de către o persoană fizică în scopul obţinerii de venituri, care îndeplineşte cel puţin 4 dintre cele 7 criterii prezentate in lege.

Asadar, inainte de a decide daca incheie un contract comercial cu o persoana fizica autorizata sau cu o societate, agentul economic trebuie sa verifice daca sunt indeplinite conditiile de activitate independenta. Pentru aceasta va prezentam mai jos un model de tabel care contine criteriile mentionate in lege.

In situatia in care raspunsurile favorabile sunt minim 4 agentul economic trebuie sa verifice si contractul emis de prestator ( PFA sau SRL ) si sa solicite, dupa caz, introducerea unor clauze din care sa reiasa ca sunt respectate acele criterii de independenta identificate.

Pentru a minimiza riscul de reincadrare a activitatii sfatuim agentul economic sa anexeze acest tabel la contractul de prestari servicii astfel incat, in caz de control al organelor fiscale, sa reiasa foarte clar intentia partilor de a respecta intru totul prevederile legale.

DENUMIRE SOCIETATE
VERIFICARE INDEPENDENTA ACTIVITATE
PRESTATOR:
DATA :

CRITERII
RASPUNS
( DA/NU )
1. persoana fizică dispune de libertatea de alegere a locului şi a modului de desfăşurare a activităţii, precum şi a programului de lucru;

2. persoana fizică dispune de libertatea de a desfăşura activitatea pentru mai mulţi clienţi;

3. riscurile inerente activităţii sunt asumate de către persoana fizică ce desfăşoară activitatea;

4. activitatea se realizează prin utilizarea patrimoniului persoanei fizice care o desfăşoară;

5. activitatea se realizează de persoana fizică prin utilizarea capacităţii intelectuale şi/sau a prestaţiei fizice a acesteia, în funcţie de specificul activităţii;

6. persoana fizică face parte dintr-un corp/ordin profesional cu rol de reprezentare, reglementare şi supraveghere a profesiei desfăşurate, potrivit actelor normative speciale care reglementează organizarea şi exercitarea profesiei respective;

7. persoana fizică dispune de libertatea de a desfăşura activitatea direct, cu personal angajat sau prin colaborare cu terţe persoane în condiţiile legii;

Protocol colaborare Anaf - ICI Bucuresti CINE POATE TINE CONTABILITATEA UNUI AGENT ECONOMIC
Your Comment

Lasa un mesaj

Your email address will not be published. Required fields are marked *